Horlama nedir? Horlama nasıl durdurulur? Horlama tedavisi

04.08.2020
2.744
Horlama nedir? Horlama nasıl durdurulur? Horlama tedavisi

Çoğu zaman hemen herkesin yaşadığı rahatsızlık horlama problemi bazen çok rahatsız edici olur ve başkaları tarafından yadırganan bir hal alır. Sağlıkhane olarak sizlere horlama tedavisi , horlama nasıl önlenir gibi konuları anlatacağız.

Horlama nedir ?

Uyku sırasında üst solunum yollarından geçen havanın yutak bölgesinden geçişi sırasında yumuşak dokunun titremesiyle oluşan sese horlama denir.

Horlama nedir ?

Genellikle uyku sırasında meydana gelen bu ses , bademciklerde oluşan gevşeme ile birlikte bu bölgedeki yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titrer. Bu titreme solunum sırasında havanın titreşim etkisiyle yumuşak dokunun çıkarttığı ses horlama olarak da tanımlanır.

Uyku sırasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile birlikte bu bölgedeki yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titrer. Titreşimin etkisiyle yumuşak dokunun çıkarttığı ses horlama olarak tanımlanır. 

Horlama nedir nasıl oluşur ?

Uyku sırasında nefes alıp verirken ortaya çıkan şiddet, solunum yolunun ne kadar dar olduğuna bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Uyku sırasında dil kökü, damak ve küçük dilin boğaz ile birleştiği alan bir miktar daralır ve nefes alıp verirken ortaya şiddetli ses çıkar.

Dünya genelinde verilere göre yetişkinlerde yaklaşık olarak yüzde 45′, bazen , yüzde 25’i ise devamlı horlar. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde şiddetli horlama görülür.

Çocukluk çağında görülen horlama oranı ise yüzde 12 civarlarındadır.

Bilindiği üzere horlama, mevcut enfeksiyon hastalıklarının yarattığı etki ile de artabilir. Horlamanın şiddeti uyku pozisyonu , kilo ve yaş ile de değişkenlik gösterir.

Uyku sırasında solunumun kısa süreli kesilmesi, tıkayıcı uyku apne sendromu olarak bilinen önemli bir rahatsızlıktır. Bu bağlamda bir gecede onlarca hatta yüzlerce kez tekrarlayan uyku apnesi(solunum durması) pek çok sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uzman için, uyku sırasında horlama sırasında çıkan sesin şiddetinden çok eşlik ettiği semptomlar önemlidir.

Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen horlamanın nedeni fizyolojiktir. Bunun sebebi ise erkeklerin boyun bölgesi kadınlara oranla daha yağlıdır. Bundan dolayısıyla uyku sırasında yumuşak dokunun daha fazla titremesiyle şiddetli horlamaya sebep olur.

Nadir olarak görülen horlama, aslında basit bir enfeksiyon sonucu oluşan burun tıkanıklığına bağlı olarak görülebilir. Uyku sırasında hava almak için burun yerine boğaz bölgesinden daha çok hava akışı olduğundan yumuşak dokuların içe doğru çekilmesine yol açar ve horlama meydana gelir. Enfeksiyonun iyileşmesinden sonra horlama da kesilir.

Horlama neden olur ? Horlamanın sebepleri nelerdir ?

Horlamanın bir çok sebebi olabildiği gibi , genellikle yaş , kilo , yorgunluk , uyku pozisyonu v.b gibi durumlar horlamaya en çok olan sebeplerdir.

Horlama neden olur sebepleri nelerdir ?

Kilo arttıkça horlamanın şiddeti de artar. Kadınlarda menopoz döneminden sonra hormonal değişikliklere bağlı olarak yaşanan fizyolojik değişim, kadınlarda horlama şiddetinin artmasına sebep olur.

Alkol kullanımı veya ilaç kullanımına bağlı olarak da horlama görülebilir. Çok fazla alınan alkol veya ilaçlar , kişinin uyku sırasında kas kontrolünü kaybeder. Kaybedilen kas kontrolü ile birlikte boğazdaki kas gevşemesi sonucu dil boğaza doğru hafifçe kayar ve horlamaya sebep olur.

Uyku pozisyonu olarak sırt üstü pozisyonlarda , yorucu bir gün sonunda horlama artmasına neden olabilir. Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 25’i sürekli olarak horlar. Şayet horlamaya eşlik eden solunum kesilmesi yani uyku apnesi yok ise bu durum basit horlama olarak bilinir.

Horlamanın sebepleri

  • Uyku pozisyonu
  • Yorgunluk
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • İlaçlar
  • Aşırı kilo
  • Yaş

Horlama , çoğunlukla pozisyona bağlı olarak görülse de yukarıdaki belirttiğimiz sebeplerden dolayıda görülebilir. Uyku sırasında geniz bölgesinde yer alan yumuşak doku gevşer ve bu gevşemeye bağlı olarak nefes alıp vermek güçleşir. Hava akışının bu bölgede yumuşak dokuların titremesiyle ses ortaya çıkar.

Horlama yüzünden yeterince oksijen alamayan ya da almak için uğraş veren kişi, sabahları genelde yorgun, hâlsiz ve uykusuz olarak uyanır.

Basit olarak tanımladığımız horlama , kişi kendince farkına olmaz , ancak diğer kişilerin haber vermesiyle öğrenir.

Horlama nasıl durdurulur ?

Uyku apnesi yani uyku sırasında solunum kesilmesi dışındaki basit horlamalar aslında kolayca durdurulabilir.

En basit çözümler olarak uyku pozisyonunun değiştirilmesi , daha yüksek yastıkta uyunması, aşırı kilolardan kurtulması , alkol ve sigara gibi alışkanlardan uzak durulması horlamayı durdurmaya yönelik çözümlerdir.

Başlık altın sıralayacak olursak ;

  • Uyku pozisyonun değiştirilmesi : Boynumuza en rahat olacak yastık kullanılması , yüksek yastık veya ortopedik yastık tercih etmeliyiz. Sağ kolumuzun üstüne yatmalıyız.
  • Fazla kiloların verilmesi: Bilindiği üzere kilo arttıkça horlama da paralel olarak artar.Bu yüzden fazla kilolardan kurtulup hafif yiyecekler tüketmeliyiz.
  • Sigara ve alkolü bırakmak : Alkol ve sigara da horlamayı artırdığı için bırakmak iyi bir çözüm olacaktır.
  • Burun bandı takılması : Burun bandının asıl görevi burun kanallarının açılmasına sağlamaktır. Açılan burun kanalları daha rahat nefes alıp vereceğimiz için horlamaya da bir çözüm olacaktır.

Tüm bunlara rağmen horlama düzelmedi ise veya şiddeti azalmadıysa uzman bir kulak burun boğaz doktoruna başvurması gerekir. Uzman hekim tarafından basit horlamaya bağlı test yapılmadan önce uyku laboratuvarında yatırılıp incelenmesi gerekir.

Horlama tedavisi

Yukarıda belirttiğimiz basit horlama çözümleri eğer şikayetinizi geçirmiyor ise Uzman hekime başvurup size gerekli tedavileri uygulayacaktır.

Horlama tedavisinde bilinen iki yöntem uygulanılır.

1-Basit horlamalar dışında , asıl horlamaya neden olan semptomlar saptanıp uygun tedavi uygulanır. Bazı durumlarda doktor ağız içi alet kullanımı önerebilir. Ağız içi alet , diş hekimleri tarafından kişinin ağız yapısına özel olarak hazırlanılır. Uyku öncesi ağza takılarak , dilin arkaya doğru hareket etmesini engelleyen ve ağız için boşluğun artırılmasını sağlayan bir çeşit protezdir.

Horlama tedavisi protez

2-Diğer bir yöntem ise cerrahi operasyondur. Cerrahi operasyon yapılmadan önce basit horlamaya bağlı olarak kişinin uyku laboratuvarında yatırılması ve uykunun incelenmesi gerekiyor. Çoğu durumlarda horlama , rahatsızlık değil , bir belirti olarak da ortaya çıkabilir. Uyku apnesi yani tıkayıcı uyku sendromu , dünya çapında yüzde 3 oranında görülse de 50 yaşın üzerindeki kilolu erkeklerde bu oran yüzde 50’ye kadar yükselir.

Uyku apnesi tedavi edilmediğinde kalp ve beyin damarları etkilenir. Migren, yüksek tansiyon ve cinsel isteksizlik gibi rahatsızlıkların yanı sıra kalp krizine de yol açabilir.

Tıkayıcı uyku apne sendromu nedir?

Uyku apnesi, basit horlama dışında, gündüz aşırı uyku hali , uyurken solunumun bir ya da birkaç kez durmasıdır. Tedavi edilmediğinde başlangıçta dikkat eksikliği , unutkanlık, sinirlilik ve depresyon gibi problemlere yol açar. İleri seviyede ise kalp hastalıkları gibi bir çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Tıkayıcı uyku apne sendromu

Uyku apnesi belirtileri

  • Baş ağrısı ile uyanma
  • Sabah oluşan ağız kuruluğu
  • Gece nefes alamama hissi
  • Yeterince uyunmasına rağmen zor uyanma
  • Uykuda oluşan baş, boyun ve göğüs bölgesinde oluşan terleme
  • Yüksek sesle horlama
  • Gün içinde dayanılmaz uyku hissi

Devamlı bahsettiğimiz aşırı kilo problemi yaşayan kişilerde ve erkeklerde sıklıkla görülen uyku apnesi sendromu,zayıf fakat alt çenesi küçük ve geride, iri bademciklere sahip, kısa ve kalın boyunlu kişilerde de sıkça görülür.

Tıkayıcı uyku apne sendromu için mutlaka uyku laboratuvarına yatarak uykunun incelenmesi gerekir. Bunun dışında farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Continuous Positive Air Pressure (CPAP) adı verilen sabit basınç üreten cihaz, sayesinde uyku sırasında oluşan hava yolunun daralması engellenir. CPAP cihazı kişi gece uyumadan önce maske olarak kişinin takması yeterlidir. Bu cihaz sayesinde maskeye gönderilen sabit basınçlı hava ile birlikte üst solunum yolunun kapanmasını engelleyerek doğru bir solunum sağlanır.

Tıkayıcı uyku apne sendromu cihazı cpap
Tıkayıcı uyku apne sendromu cihazı cpap

Sağlıkhane olarak düzenli olarak uyku kontrollerini yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca fazla kilolardan nasıl kurtulursunuz sorusu olarak Diyet bölünümü incelemenizi tavsiye ederiz.

YAZAR BİLGİSİ
Sağlıkhane
Sağlıkhane; Sağlık hakkında herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz bir blog sitesidir.
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Meriç dedi ki:

    geceleri çok horluyordum uyku apnesi olduğu söylendi. Şuan ilk olarak cihaz kullandım pek fayda etmedi. Tekrardan testler yapıldı burun tıkanıklığı denildi halen tam çözüm bulamadım

  2. Evrim dedi ki:

    Horlama için doktor diş protezi verdi şuan horlama kesildi diyebilirim.