Hıçkırık nedir? Hıçkırığa ne sebep olur? Hıçkırık nasıl geçer?

03.08.2020
4.785
Hıçkırık nedir? Hıçkırığa ne sebep olur? Hıçkırık nasıl geçer?

Hıçkırık, refleks sonucu göğüs boşluğu ile karın boşluğunun arasında yer alan ve bu boşlukları birbirinden ayıran diyafram kasının ani ve istemsiz kasılmasıdır.

Hıçkırık (Singultus) nedir ?

Hıçkırık diğer bir adıyla singultus, akciğerlerin alt kısmında bulunan diyaframın ani ve istemsiz kasılması sonucu meydana gelendir.

Singultus tuttuğunda bu kas, tekrar eden bir döngü halini alır ve kasılır.Ses tellerinin bulunduğu gırtlak boşluğunun aniden kapanmasıyla ve bu esnada birden alınan nefesin çıkarttığı ses ile birlikte görülür.

Hemen hemen her yaşta yaygın olarak görülen hıçkırık kendiliğinden geçen bir tür rahatsızlıktır.Hıçkırığa genelde yemek yerken farkında olmadan yutulan hava neden olur.

Bunların dışında bazen , sinir sistemi rahatsızlıkları , zatürre , kalp büyümesi,kalp krizi , mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı gibi pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak da görülür.

Normalde kişi nefes alırken diyafram aşağı doğru kasılır. Bunun sonucunda göğüs kafesi genişleyerek akciğer kapasitesinin artmasına olanak tanır. Aynı şekilde nefes verirken bunun tam tersi olur ve diyafram gevşeyerek yukarı doğru hareket eder ve alınan havanın ağız ve burundan verilmesine yardımcı olur.

Singultus ile birlikte duyulan ses ise , diyaframın birden istemsiz olarak kasılarak akciğerlere hızla hava girmesi ve epiglotun hızla ses tellerinin olduğu bölgeyi kapatması sonucu oluşur.

Hıçkırığa ne sebep olur ?

Hıçkırık neden olur?
Hıçkırığa sebep olanlar

Soluk alıp vermemize yardımcı olan diyafram istemsiz kasılması ve interkostal kaslarımız sebepsiz kasılması sonucu meydana gelen hıçkırığa tam olarak ne sebep olur bilinmemektedir.

Stres , kaygı ve diğer ani duygusal değişikliklerin diyaframı uyandıran hormonların salınması ile birlikte diyafram kasılmasına neden olur.

  • Çoğu hıçkırığın sebepleri olarak yutulan havanın sebep olduğu düşünülür.
  • Ayrıca yemek yerken boğazın tıkanması
  • Gazlı içecekler
  • Aşırı alkol
  • Mide bağırsak sisteminde ani ısı değişimi
  • Psikolojik kaynaklar
  • Ani duygu değişimleri
  • Heyecan
  • Korku
  • Stres
  • Baharatlı besinler

Bu gibi durumlar hıçkırığa sebep olabilir. Ayrıca kullanılan steroid,benzodiazepin türü ilaçlar, antidepresanlar,antibiyotikler dijital preparatlar , göz tansiyonu , guatr , zatürre , kalp krizi ve kulakta yabancı cisim varlığı hıçkırık oluşumunu tetikleyebilir.

Görüldüğü gibi hıçkırığın pek çok sebebi olabilir. Ama Halk dilinde en çok bilinen ve sebep olan ise istemsiz hava girişi ve aşırı yemek yemekten dolayı görülen hıçkırık tutulmalarıdır.

Uzun süre geçmeyen singultus , uzman hekime görünülmelidir.

Aşağıdaki şikayetniz var ise hekime danışmanızda fayda vardır.

  1. 48 saat süreyle geçmeyen hıçkırık.
  2. 48 saat ile 1 ay arasında süren persistan hıçkırık.
  3. 1 ay ve daha uzun süre ile var olan inatçı hıçkırık

Hıçkırık nasıl geçer?

Hıçkırığı geçirmenin en pratik yolu solunum yolu manevralarıdır.

Valsalva manevrası
Valsalva manevrası
  • Bunların arasında en çok kullanılan valsalva manevrası , yani ağız yoluyla nefes aldıktan sonra burun kapatılarak , hava ile burunda küçük bir basınç oluşturulması ve böylece kulak zarlarının dışa doğru hareket ettirilmesidir. Bunu yaparken gözler kapalı tutulmalıdır. Yanlışlık ile yüksek basınç uygulama sonucu gözlerde ciddi sorunlar meydana çıkartabilir.
  • Aksırmak: hıçkırığı geçirme yöntemlerinden biride aksırmaktır.
  • Kateter yardımıyla üst yutak bölgesi olarak bilinen nazofarenksin uyarılması da hıçkırığın giderilmesine yardımcı olur.
  • Buzlu su ile gargara yapılabilir.
  • Toz şeker ya da sert bir ekmek parçası yutulabilir.
  • Dil dışarı doğru çekilebilir.
  • Bazı durumlarda ilaçlı veya cerrahi yöntemler ile de tedavi uygulunabilir.

Hıçkırık altta yatan bir hastalık habercisi olabilir

Çoğu zaman farkında olmadan hava yutulması veya ani duygu değişimleri sonucu meydana gelen hıçkırık , kısa süre içinde kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olabileceği gibi uzun sureli ve geçmeyen singultus ;

  • Kalp rahatsızlığı
  • Diğer organlarda hastalık
  • Merkezi sinir sistemi ve sindirim sistemine bağlı hastalıklar

gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Merkezi sinir sistemi hastalıkları arasında inme,ensefalit yani beyin iltihaplanması,menenjit ve kafa travmaları yer alır.

Yaygın olarak hıçkırığın eşlik ettiği sindirim sistemi hastalıkları ise ; reflü , gastrit , peptik ülser,pakreatit , safra kesesi hastalıkları ve hızlı yeme içme ve anksiteye bağlı olarak istemsiz aşırı hava yutulması sayılabilir.

Uzun süre geçmeyen hıçkırığınız var ise uzman hekime görülmenizi tavsiye ediyoruz.

Sık sorulan sorular

YAZAR BİLGİSİ
Sağlıkhane
Sağlıkhane; Sağlık hakkında herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz bir blog sitesidir.
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Meryem dedi ki:

    Bebek için bilgi doğru

  2. Aysel dedi ki:

    hıçkırık için buruna hava verme yapıyoruz. burdada valsalva metodu yazmışsınız bu eskıden beri kullanılıyor. Bazı kişilerde pek bi işe yaramıyor. Genelde de kulak tıklanıklığındada kullanıyor.

  3. Burak dedi ki:

    ÇOK DFAYDALI BILGILER TŞK

  4. Adem dedi ki:

    Bi keresinde neredesey oluodum bu hıçkırık yüzünden. çok sağolun güzel yazı olmuş elinize sağlık