Dış Gebelik Nedir, Nasıl Anlaşılır?

08.11.2017
1.778
Dış Gebelik Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)

Sağlık alanının jinekolojik rahatsızlıklarından biri olan dış gebelik döllenen yumurtanın uterus yani halk arasında bilinen rahimin dışında bir yere yerleşmesidir. Örnek olarak; Tuba uterina olarak adlandırılan yumurtalıkların kısımlarına yerleşebilir. Döllenmeyi en sık fallop tüplerinde görülür. Uterusta gerçekleşmeyen döllenme 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde gelişimini tamamlayamadan son bulur. Ektopik gebelik geçiren kişi döllenme rahimdeymiş gibi belirtiler gösterir ve gebeliğin pozitif olması gibi bir durum söz konusudur. Bu 3 ay süresi içinde bulantı, kusma ve regl(adet) gecikmesi gerçekleşir.

Dış Gebeliğin Oluşumu

Her ne kadar yalancı gebelik olarak gözükse de aslında normal döllenmenin yani menstrual siklusun gerçekleşmesi ile yumurtanın foliküllerinin döllenmesi ve bu sürecin yumurtalıklarda gerçekleşip oluşması sonrasında gelişmesi gereken yerde(uterusta) olmayışından ötürü gelişimini tamamlayamaz. Dış Gebelik tüpte tıkanmalar sonucu gerçekleşir.

Ektopik Gebelik Nedenleri

En büyük neden geçirilmiş enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların nasıl bir ektopik gebelik yapabileceği düşünülürse, geçirilen enfekiyon sayısı ve sıklığı, aynı zamanda şiddeti vücuttaki çeşitli organlarda oluşturacağı harabiyet, yumurtalıklara da yansıyabileceği için yumurtalıkların tıkanmasına sebep olması ya da hareket kabiliyetini azaltması ektopik gebeliğe neden olabilir.

  • Doğuştan oluşabilecek bozukluklar yani şekil bozuklukları döllenmenin rahim dışında gerçekleşmesine sebep olur.
  • Bir başka neden ise geçirilen operasyonlardır. Örnek olarak; foliküllerde oluşan kistler(çikolata kistleri), apandist ameliyatları fallop tüplerinde yapışkanlığa yol açabileceğinden tıkanıklık gerçekleşmesi ile bunlar da ektopik gebeliğe sebep olabilir.

Ektopik Gebeliği Anlamanın Yolları

Dış gebelik belirtiler normal gebelikle aynı belirtileri taşır. Fakat bunlardan ayrı olarak en sık yırtılmalardan ötürü vajinal kanamaların fazlaca olması, baygınlık hissi, karnın alt kısmında ağrı oluşumu ve bunların bir arada gerçekleşmesi ve birbirini izlemesi dış gebeliğin anlaşılmasını sağlar.

Dış Gebelik Kimlerde Görülür?

  • Daha önce dış gebelik sorunu ile karşı karşıya kalmış kişilerde,
  • Yaşı 35 ve üzeri olanlarda,
  • Cinsel yolla yayılan bir hastalık olan, fallop tüplerinin ve pelviğin iltihaplanması ile meydana gelen Salpenjit hastalığı ile karşı karşıya kalan kişilerde,
  • Kısırlık tedavisi almış olan kişilerde,
  • Çok sık kürtaj olanlarda,
  • Fazla sigara tüketenlerde,

Ektopik Gebelik Tedavisi Mümkün müdür?

Ektopik gebelik gerçekleştikten hemen sonra  embriyonun yanbebeğin  tekrardan rahime transferi mümkün değildir. Kaldı ki dış gebelik kendini belli etmeyen oldukça sinsi bir hastalık olup, gebeliğin ilk zamanlarında anne kayıplarının yaşanmasının en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Bu sebepten ötürü gerçekleşmiş ektopik gebeliğin sonlanmasından başka bir çözüm yoktur. Umarız ki bu yazımız sizler için faydalı olmuştur. Merak ettiğiniz soruları yorum yaparak bizlere sorabilirsiniz.

Ayrıca Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Erken Gebelik Belirtileri yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Sık sorulan sorular

YAZAR BİLGİSİ
Ayla Ezer
Sağlık hakkında bilgi ve birikimlerimi bu blog'ta anlatıyorum.
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Derya dedi ki:

    Dış gebelik cok kotu ama yapcak bisi yok