Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir, Ne iyi Gelir?
Düşük tansiyon yani bir diğer ismiyle hipotansiyon, tansiyonun 9/6’dan olmasına denmektedir. Tansiyon için normal değerler 12/8’dir. Tansiyon çeşitle nedenlerden dolayı sürekli düşüş gösterebilir. İşte, Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?
Düşük Tansiyon Belirtileri
Düşük tansiyon belirtileri arasında en sık olarak baş dönmesi, güçsüzlük ve halsizlik, bazen mide bulantısı , kusma ve bayılmadır.
Düşük tansiyon belirtileri ne kadar kötü olsa dahi yüksek tansiyona göre daha az tehlikelidir. Düşük tansiyonun kalp hastalığı, böbrek hastalıkları ve felç geçirme riskini azaltıcı bazı avantajları bulunmaktadır. Düşük tansiyon demek organlara yeterli miktarda kanının gitmemesi durumudur. Eğer ki bu durum uzun sürerse kan organlara fonksiyonlarını yerine getirmesi için yeterli oksijeni götüremez.
Otururken veya uzanırken ani bir şekilde ayağa kalktığınız zaman düşük tansiyon belirtilerini ortaya çıkarabilir. Bunun en önemli nedeni ise vücutta kanın çok hızlı bir şekilde bacak ve ayaklara toplanmasıdır. Çok uzun zaman boyunca ayakta durma sonucunda düşen kan basıncı rahatsızlığına “ortostatik hipotansiyon” ismi verilmektedir. Tansiyonun normal olduğu kişilerde herhangi bir sağlık sorunu yoksa kan basıncı vücudun aldığı şekle göre daha çabuk adapte olmaktadır. İşte en sık görülen düşük tansiyon belirtileri;
- Baş dönmesi,
- Bulanık görme,
- Oldukça soğuk ve nemli bir cilt,
- Kalbin normalinden hızlı bir şekilde atması,
- Mide bulantısı
- Halsizlik ve yorgunluk belirtileri,
- Ani bayılma,
- Zihin bulanıklığı
Düşük Tansiyonun Nedenleri
Düşük tansiyona yol açabilecek bir çok unsur bulunmaktadır. Fakat kısaca bunları ele alacak olursak;
Gebelik: Hamilelik zamanlarında kadınların genellikle dolaşım sistemleri normalden fazla gerçekleşir. Bu sebepten ötürü düşük tansiyon sorunu meydana gelebilir.
Kalp Rahatsızlıkları: Bir çok kalp hastalığı düşük tansiyona neden olan en büyük unsurlardan bir tanesidir. Kalp kapakçıklarında meydana gelen herhangi bir sorunda düşük tansiyona neden olur.
Endokrin Sorunlar: Troid bezlerinde meydana gelen herhangi bir sorunda tansiyona etki edebilir. Ayrıca şeker hastalığı da düşük tansiyona davetiye çıkarabilir.
Susuz Kalmak: Vücutta yaşanan aşırı su kaybı ve susuz kalmak düşük tansiyon sorununa yol açan nedenlerden birisidir.
Fazla Kan Kaybı: Aşırı miktarda kan kaybı tansiyona büyük ölçüde etki edebilir. Vücutta meydana gelen iç ve dış kanamada tansiyona oldukça fazla etki eder.
Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir?
Tuz: Soydum tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Bir çok uzman doktor düşük tansiyon sorunu ile başbaşa kalan hastalara sodyum içeren tuz tüketmelerini önermekte. Fakat sodyum yaşlı ve hastalığı olan kişilerde kritik durumlara yol açabilir bu yüzden kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
Bol Bol Su: Vücudunuzun günlük su ihtiyacını karşılamamakta düşük tansiyona yol açabilir. Bu yüzden bol bol ve düzenli su tüketimi düşük tansiyon sorununa iyi gelebilir.
Sağlıklı ve Düzenli Giyim: Bacaklarda meydana gelebilecek varis, şişlik vb sorunlarda düşük tansiyona neden olabilir. Bunun haricinde sıkı, dar ve sağlıksız giysiler giymekte bu hastalığa davetiye çıkarabilir. Bu yüzden vücudunuzun rahat edebileceği elbiseleri seçmenizde fayda var.
Kahve: Kahve, çikolata düşük tansiyonun bir süreliğine yükselmesine yardımcı olabilir. Sürekli tansiyonu düşen kişiler her sabah kahve içerek yeni güne merhaba diyebilirler.
Üzüm: Üzüm içerisinde bulundurduğu bileşenler sebebiyle hipotansiyon tedavisi için mükemmel bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Güne yayarak yediğiniz 30-40 üzüm, kuru üzüm yemek düşük tansiyon sorununa olumlu etki edebilir.
Fesleğen: Fesleğen C vitamini, magnezyum, potasyum, ve pantotenik asit açısından oldukça zengin olması sebebiyle düşük tansiyona oldukça iyi gelmektedir. Diğer iyi gelen yiyecekler ve içecekler;
- Pancar Suyu
- Badem ve Süt
- Biberiye
- Havuç Suyu
- Limon Suyu
Umarız Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir? başlıklı yazımız sizler için faydalı olmuştur. Ayrıca Panik Atak Neden Olur? başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.