Verem Savaş Nedir, Verem Belirtileri Ve Tedavisi
Günümüzde oldukça sık gözüken hastalıklardan birisi veremdir. Bu yazımızda verem nedir? verem belirtileri nelerdir? verem nasıl bulaşır? sorularına cevap vereceğiz. İşte; verem savaş nedir, verem belirtileri ve tedavisi !
Verem (Tüberküloz) Nedir?
Mycobacterium tuberculosis isimli bir mikrobun neden olduğu, herhangi bir sosyal sınıf veya cinsiyet, yaş gözetmeyen toplumda herkeste meydana gelen bir hastalıktır. Verem hastalığına verilen bir diğer isim ise tüberküloz’dur. Bu hastalığın bir enfeksiyon türü olduğu ise 1865 yılında belirlenmiştir.
Verem hastalığı; en çok akciğere zarar vermektedir. Akciğer dışındaki diğer organlara da zarar verebilir. Tüberküloz hastalığı ile karşılaşan bir kişiye erken teşhis konulursa ve doğru düzgün bir tedavi uygulanırsa bu hastalığın iyileşmesi mümkündür. Dünya üzerinde bu hastalıkla karşılaşan bir çok insan yer almaktadır.
Günümüzde tek bir mikrobun yol açtığı ve dünya üzerinde bir çok kişiyi öldürdüğü tek hastalık veremdir. Dünya Sağlık Örgütü, veremin hızlı bir biçimde yayılması nedeniyle acil durum ilan edilmiştir. Dünya üzerinde verem hastalığına en sık rastladığımız yer Güneydoğu Asya ile Güney Afrika’dır.
Verem Belirtileri
Tüberküloz hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Öksürük sorunu yaşayanların bu öksürük durumunun fazla sürmesi, ateşin çıkması, geceleri aşırı terlemeler, iştahsızlık problemi, göğüste ağrı hissi, tükürükten kan gelmesi ve benzeri sorunlar verem belirtileri olabilmektedir. Bu belirtileri yaşayan kişiler kesinlikle bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Her zaman unutmayın ki erken teşhis her zaman hayat kurtarır.
Bu hastalığın belirtileri bir anda ortaya çıkmaz. Belirtiler yavaş yavaş meydana gelir. Bu nedenle de çoğu kişi kendisinde meydana gelen bu durumun ciddiyetinin farkına varmaz. Bu yüzden en ufak belirtilere bile dikkat etmeniz gerekmekte. Çünkü bu verem hastalığı başta akciğer olmak üzere tüm organlara zarar verebilir. Telafisi olmayacak sorunları yaşamadan önce kesinlikle dikkatli olunmalı, bu belirtiler ile karşı karşıya kalan olursa da kesinlikle erken bir zamanda doktora gitmelidir.
- Gece terlemesi ve ateş
- Göğüs de meydana gelen ağrılar
- Hızlı bir biçimde kilo kaybı
- Kan tükürme
- Sürekli halsizlik yaşamak
- İki haftadan fazla devam eden öksürük
Verem Tedavisi
Tüberküloz hastalığının tedavisinde bunla alakalı ilaçlar kullanılır. Türkiye’de verem ilaçları Verem Savaş Dispanserleri tarafından ücret bir biçimde verilmektedir. Tüberküloz hastalığı yavaş ilerlemesinden dolayı bu ilaçların uzun süre boyunca kullanılması tavsiye edilir. Genel olarak ilaçların kullanılma süresi en az altı aydır. Fakat bu hastalığın tedavisinde beslenmenin ve bir çok unsurunda büyük bir önemi bulunmaktadır.
Günümüzde veremle savaş amacıyla üretilmiş ilaçların bir çoğunda büyük bir aşama katledilmiştir. İlaçla tedavi yöntemi ile bir çok verem hastası kişi iyileşmiştir. Fakat ilaçla tedavi yöntemi yapıldığı zaman ilacın uzun süre kullanılmaması ve ilaç kullanımının tedavi süreci bitmeden bu hastalığın geçmesini olumsuz bir yönde etkilemektedir.
Veremin tedavisinde doğrudan gözetimli tedavi sistemi de uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminde ilaçlar bir sağlık personelinin gözetiminde içirilir ve sonuçlarına bakılır. Bu yöntemin daha doğru olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ilacı kendisi alan kişiler bir yerden sonra ilacı kullanmayabiliyor ve tedavi bitmeden bırakabiliyor.
Verem Nasıl Bulaşır?
Tüberküloz hastalığı aynı havayı solumakla dahi bulaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü tüberküloz hastası bir kişiyle aynı ortamda çok fazla durmamaya özen gösteriniz. Hastalığın solunum yolu ile bulaşması nedeniyle kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
Tüberküloz hastalığından kurtulan insanlarda, bu hastalık tekrar görülebilir. Bu sebepten ötürü kontroller kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. Tüberküloz hastalığı gerçekten ciddiye alınması gereken çok ciddi bir hastalıktır. Tedavisi yapılmadığı takdirde bu hastalık ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Verem belirtileri ve tedavisi sürekli güncellenmektedir.
Sık sorulan sorular
- Verem hangi organlarda görülür?
- Verem ile tüberküloz aynı şey mi?
- Sığır tüberkülozu insana bulaşır mı?
- Verem hastası hamile kalabilir mi?
- Veremli olan ineğin sütü içilir mi?
- Tüberküloz kan testinde çıkar mı?
- Verem testi kaç günde belli olur?
- Verem hastalığı meslek hastalığı mıdır?
- Verem hastalığı geçiren askere gider mi?
- Tüberkülozlu anne emzirebilir mi?
- Ineklerde verem tazminatı ne kadar?
- Veremden kaç kişi öldü?