Huzursuz bacak sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir ?

28.05.2018
26.161
Huzursuz bacak sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir ?

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Yattıktan kısa bir süre sonra alt ekstremitelerde ortaya çıkan ve genellikle gerginlik, uyuşma, batma, yanma, iğnelenme veya tam tarif edilemeyen garip bir rahatsızlık hissi biçiminde ifade edilen bir yakınmadır.

Özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteren bir nörolojik hastalıktır. Yakınmalar genellikle akşam saatlerinde ve bacaklarda ortaya çıkarken, ilerleyen durumlarda gün içinde de uzun süreli oturma ve istirahat dönemlerinde ortaya çıkabilir.

En önemli özelliklerden birisi yakınmaların hareketle azalmasıdır. Genellikle her iki bacağı etkilemekle birlikte az oranda ki hastalarda tek taraflı olabileceği akılda tutulmalıdır. Nadiren kollara, ellere ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Bulguların sıklıkla akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkması, bu hastalarda ciddi uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Ayrıca huzursuz bacak sendromu olan hastaların %80’ine yakın bir bölümünde uyku sırasında belirli aralıklarla bacaklarda ortaya çıkan ve Periyodik Bacak Hareketleri (PBH) adını verdiğimiz istemsiz hareketler vardır. Bunlar da uykuyu etkileyen bir başka nedendir. Bazı hastalarda hbs olmaksızın sadece PBH’leri ortaya çıkabilir.

Huzursuz bacak sendromu nedir? nasıl tedavi edilir?
Huzursuz bacak sendromu nedir? nasıl tedavi edilir?
Huzursuz bacak sendromu görülme sıklığı
Huzursuz bacak sendromu görülme sıklığı

Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte tüm yaşlarda da görülebilir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla görülmektedir.

Huzursuz bacak sendromu görülme sıklığı nedir?

Değişik toplumlarda yapılan çalışmalarda görülme sıklığı %1-15 arasında değişmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre toplumumuzda ortalama görülme sıklığının %3-5 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu oldukça yüksek bir orandır. Çok iyi bilinmediği ve tanısı konulmadığı için birçok hasta bu hastalığı yaşamaktadır.

Huzursuz bacak sendromu tanısı nasıl konulur?

Bu hastalığa özel herhangi bir test bulunmamaktadır. Bu nedenle aşağıda belirtilen kriterlerin dikkatle sorgulanması gereklidir.

  • Bacaklarda anormal duyularla birlikte şiddetli hareket ettirme isteği olması
  • Bulguların oturma ve yatma gibi istirahat durumlarında ortaya çıkması
  • Hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzelmesi
  • Bulguların, genellikle akşam saatlerinde ya da gece kötüleşmesi gibi belirli bir özelliği olması
  • Bu asıl tanı koydurucu özellikler dışında hastaların bazı kan tetkikleri ve (POLİSOMNOGRAFİK) (tüm gece uyku çalışması) incelemeleri ayrıcı tanıda yapılmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu’nun nedenleri nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu nedenleri ; Hastaların büyük bir kısmında  sendromun nedeni tam olarak bulunamaz. Nedeni bilinmeyen bu tip hastalara Primer adı verilmektedir. Ancak bu hastaların ailelerinde benzer hastalar olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle erken yaşta (40 yaşından önce)  başlayan kişilerde genetik geçiş daha yüksek orandadır. Nedeni saptanamayan bacak sendromunu hastaların yaklaşık yarısında genetik geçiş olabilmektedir.

Bugün en çok kabul edilen görüşe göre huzursuz bacak sendromu beyinde (DOPAMİN) isimli maddenin bazı özel bölgelerde azalması sonucu gelişmektedir. 

  • Demir eksikliği (en önemli göstergesi (FERRİTİN) düşüklüğü)
  • İleri evre böbrek yetmezliği (üremi)
  • Şeker hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi (POLİNOROPATİ)
  • Hamilelik
  • (ROMATOİD ARTRİT) 

Bunların dışında bazı bulantı, depresyon ve psikoz ilaçları ile bazı sara (fenitoin içerenler), soğuk algınlığı (antihistaminik içerenler), tansiyon ilaçları (nifedipin içerenler) bulgularını kötüleştirebilirler. Bu nedenle huzursuz bacak sendromu olan hastalar bu grup ilaçları doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Ayrıca kafein, alkol ve sigaranın yine huzursuz bacak sendromu bulgularını kötüleştirebileceği unutulmamalıdır.

Huzursuz bacak sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalık genel olarak tedavi edilebilir.  İlaç tedavisine başlamadan önce yapılabilecek bazı rahatlatıcı hareketler ve önlemler vardır. Egzersiz veya fiziksel hareketler ile kısa çözümlere ulaşılabilir.Bunlara hastaların dikkat etmesi oldukça önemlidir.İlk yapılması gereken hastanın bazı basit önlemleri alması ve yatak odası düzenlemeleri.

Sendrom bulgularını kötüleştirebileceğini bildiğimiz alkol, sigara, kafein (çikolata, kafein içeren çay ve kahve gibi) maddelerden uzak durulması, özellikle akşam saatlerinde yatmadan önce bunlara dikkat edilmesi gerekir. Bulguları artırabilecek ilaçları doktoruna danışmadan almaması, eğer başka bir nedene bağlı ortaya çıkmış ise önce bu nedenin tedavi edilmesi gereklidir.

İlaç tedavisi planlanan hastalarda kullanılabilecek ilaçlar:

Dopaminerjik (dopamin seviyesini artıran) ilaçlar: Bu ilaçlar genellikle Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak ikisinin çok farklı hastalıklar olduğu unutulmamalıdır. Bunlar genel olarak dopamin agonistleri ve levodopa’dır. Dopaminerjik ilaçları tercih ederken özellikle uzun etkili olanların tercih edilmesi önemlidir.

Bunların dışında benzodiazepinler, gabapentin ve karbamazepin gibi sara ilaçları, opioid ve narkotik grubu bazı ilaçlar da sonraki seçenekler içinde yer almaktadır.
Gastrit sorunlarınız var ise bu konumuzuda inceleyebilirsiniz.Gastrit Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Sık sorulan sorular

YAZAR BİLGİSİ
Demet Bakırcı
Aralık 2015 tarihinde Jenya Denizeri Eğitmenliğinde 3D Kalıcı kaş uzmanlığı eğitimini aldım.Permanent Makeup Artist olarak çalışmalarıma devam etmekteyim. Kendimi geliştirmek adına , Şubat 2016 tarihinde Jenya Denizeri Eğitmenliğinde Kadife Kaş tekniği eğitimini alarak , 3d kaş tekniğine ek olarak kadife kaş tekniği ile daha doğal görünümlü kaşlar için hizmet veriyorum. https://www.demetbakirci.com
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Sevda Celik dedi ki:

    Huzursuz bacak sendromu bende de var.Ayni zamanda tanisi konulamayan ve doktorlarin noropatik agri diye gecistirdikleri bir sorunum daha var.Bu sorun hbs den farkli olarak gunun her saati surekli o rahatsizligi yasiyorsun ve sadece doktorun sana verdigi kirmizi receteli ilac iyi geliyor ..tabiki ilacin etkisi gecene kadar tedavisi yok..Bu ilaci surekli kullanmak ne kadar dogru o da tartisilir.

    1. Sağlıkhane dedi ki:

      Cok gecmis olsun.Evet tipta bazi hastaliklarin kesin tedavisi yok. Huzursuz bacak sendromunda egzersiz yapmak yuruyus yapmak iyi geliyor

  2. Ali haydar dedi ki:

    Bendede vardı çözüm bulamadılar doğrudurust doktor yok ülkede

  3. Esra bilenmiş dedi ki:

    bu rahatsızlık bendede oluyor bazen oturdugumda sag veya sol bacagımda oluyor. doktorlar lenf ödem olabılecegını söyluyorlar. dikkat edilmesı gereken bir rahatszlık bence.