Anksiyete Nedir? Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.03.2018
1.894
Anksiyete Nedir? Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anksiyete, şiddetli bir korku ve panik duygusu hissidir. Çoğu kişi yaşamdaki önemli olaylar öncesinde kendisini korkmuş, telaşlı hissedebilir. Bu doğal bir duygu durumudur.

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?

Anksiyete bozukluğu kişinin kaygılarını, endişelerini kontrol edememesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde ani duygu değişimi, ellerde titreme ve terleme, nefes alırken zorluk çekme, kalp atışının hızlanması, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler gözükebilir. Genelde ergenlik çağında ortaya çıkan bu rahatsızlıkta çevrenin büyük bir rol oynadığı gözlemleniyor.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler her durumunda en kötüsünü düşünmeye, istemleri dışında meyillidir. Yaşla gelen kaygı ile birlikte genelde para, sınav, arkadaşlık ilişkileri ve ailevi gibi konuları içerir.

Bir diğer ismiyle stres bozukluğu genetik olabilmekle birlikte çevreninde etkisi büyük rol oynar. Kaynağı tam olarak bilinmese de geçmişte yaşanan travma sonucu genetik olabileceği düşünülmektedir.

Anksiyete yol açan bazı hastalıklar

  • Kalp rahatsızlıkları
  • Astım
  • Madde bağımlılığı
  • Diyabet
Anksiyete Nedir? Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anksiyete

Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için ilk önce yapılması gereken bir psikiyatriye danışmaktır. Psikiyatristin testleri sonucunda bir tedavi sürecine başlamak en doğru karar olacaktır.

Tedavide en sık kullanılan terapiler sırasıyla konuşma terapisi, bilişsel davranışçı terapisi ve farkındalığa dayalı terapilerdir. Bilişsel davranışçı terapi, ruh sağlığı ile alakalı bilime dayalı sonuçlarla geliştirilmiş psikoterapi alanına uyarlanmasıyla ortaya çıkmış bir tedavi uygulamasıdır. Farkındalığa dayalı terapi ise kişinin kaygılarından dolayı oluşan korkularıyla yüzleşmesini ve olumlu sonuçlar alınmasını sağlayan bir terapidir.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Anksiyete tedavisi denildiğinde akla gelen ilk ilaç anti-depresan olabilir fakat bunun yanı sıra Benzodiyazepinler de aktif olarak kullanılmaktadır. Fakat yalnız ilaç tedavisi değil, terapi seanslarıyla birlikte kullanılan ilaçlar yoğun etki göstermektedir.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi Ve Süresi

Tedavi süreci 6 ay veya 1 sene gibi bir zaman zarfında olabilse de bazı istisnalar sayesinde olamayabilir. Kişinin hastalığı ileri seviyede olduğunda kullanacağı ilaç süresi 1 senenin üstüne çıkabilir ve ara verildiğinde hastalık tekrar devam edebilir. Bunun yanı sıra psikiyatri tavsiyesi dışına çıkmak hastalığın iyileşme süresini uzatacaktır.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Genelde kadınlar üzerinde görülen yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmediği takdir de vücudun her bölgesine zarar vermektedir ve bazı kalıcı hastalıklara yol açmaktadır.

Anksiyete Bozukluğunun Yol Açtığı Hastalıklar

  • Damar yolu tıkanıklığı
  • Kalp rahatsızlığı
  • Kas ağrıları
  • Bağırsak hastalıkları
  • Mide ülseri

Bunların yanı sıra hastalık ilerlerse kişinin depresyonda kalması güncel hayatından kopmasını sağlar ve yaşam kalitesinin düşmesini sağlar.

Anksiyete Testi !

Aşağıda verdiğimiz soruları kendinize sorun ve cevaplayın birçoğunda olumsuz cevap alıyor iseniz bir psikiyatriye danışmanızda fayda olacaktır.

  • Sürekli sinirli veya kaygı içerisinde misiniz?
  • Kaygılarınız okulunuzu, işinizi veya ailevi sorumluklarınızı engelliyor mu?
  • Sizi kaygılandıran korkularınız var mı? Ve bunlardan kurtulamıyor muşunuz?
  • Bir karar aldığınızda başınıza kötü şeylerin geleceğini düşünüyor musunuz?
  • Beklenmeyen anlarda panik ataklar yaşıyor musunuz?
  • Her şeyin tehlikeli olduğunu ve felaketler oluşturacağını düşünüyor musunuz?

Son Zamanlarda Toplum içinde popüler hastalık haline geldi Bu artışlar neden kaynaklanıyor ?

Yüz yıl önceki yaşam şartları bugün ki yaşam şartları arasında çok farklar olduğundan dolayı , insanlar yalnızlaşmaya başladığında kişilik sorunları ortaya çıkmaktadır.İnsanların bu gibi sorunları çözmesindeki en büyük etki yönetme becerisidir.Kişi kendini yönetebilmelidir. Stres en büyük kaygı ve hastalıkların başında geldiğini biliyoruz.Bu yüzden stresi kontrol altına almak ve küçük şeylerden mutlu olmak en büyük kendimizi yönetme becerimiz olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Sağlıkhane
Sağlıkhane; Sağlık hakkında herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz bir blog sitesidir.
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Kerem vural dedi ki:

    Bu hastalıktan bendede var ilaçla tedavi göruyorum