Paranoid Kişilik Bozukluğu Hastalığı

Paranoid ; rahatsızlığı yaşayan bireyler etraflarındaki insanlara güvenmemesiyle, kuruntulu davranışlarıyla ve alınganlıklarıyla tanınır.

10.03.2018
2.511
Paranoid Kişilik Bozukluğu Hastalığı

Paranoid kişilik bozukluğu, hastalığı yaşayan bireyler etraflarındaki insanlara güvenmemesiyle, kuruntulu davranışlarıyla ve alınganlıklarıyla tanınır.Paranoid hastalığını tedavisinde hastaların %50’si düzelir , %20’sinde belirtiler azalır.%30’unda belirtiler değişmez.

Paranoya (hezeyan, sanrı, delüzyon) nedir?

Paranoid kişilik bozukluğu, rahatsızlığı yaşayan bireyler etraflarındaki insanlara güvenmemesiyle, kuruntulu davranışlarıyla ve alınganlıklarıyla tanınır. Kişilik bozukluğu genç yaşta ergenlik dönemine girmekle birlikte başlar ve olumsuz şartlar altında kalındığında sürekliliğini korur.

Paranoid kişilik bozukluğu yaşayan hastalar etrafındaki insanların her an ona zarar verebileceği korkusuyla sürekli kuşku içerisindedirler. Herhangi bir kaynağı olmaksızın aldatıldığından, sevilmediğinden ve dışlandığından şüphe duyarlar. Bu gibi sorunlar teşkil etmesinden dolayı anlaşması zor insanlardır. Sevgililik, evlilik gibi karşılıklı ilişkilerde güven problemi yaşamalarından ötürü soğuk gözükebilirler.

Kısaca anlatmak gerekirse çevrelerinde bulunan insanlara, davranışlarıyla ve hareketleriyle huzursuzluk yaratmaları söz konusudur.

-Geç başlar genellikle 40 yaşlarında.

-En az 1 süreyle sistematize sanrılar belirir.

– Göç edenlerde, mahkumlarda, işitme kaybı olanlarda (sosyal izolasyon nedeniyle) ve sosyoekonomik seviyesi düşük olanlarda daha sık görülür.

Paranoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Karşılaştıkları kötü bir durumu affedemezler.
  • Kin duyguları aşırı yoğundur.
  • Kuşku duyma, kıskançlık, alınganlık duyguları baskındır.
  • Takıntılı olduğu kişilerin her hareketini izlerler.
  • Sıradan sözlerin altında bile olumsuz bir sonuç ararlar.
  • Kilo alma problemi yaşarlar.
  • İnsanların güvenlerinden şüphe duyarlar.
  • Sorumluluk alma duyguları yoktur.
  • Otoriter yapıya başkaldırmaya meyillidirler.

Paranoid’in Sebepleri Nelerdir?

Erken ergenlik döneminde başlayan Paranoid kişilik bozukluğu hastalığı yalnızlığın, hassasiyetinin ve ailevi baskıları sonucunda ortaya çıkabilir. Ailesinden aldığı bu baskılar sonucunda yetersizlik hissiyatı yaşayan kişiler çevresindeki diğer insanları suçlamalarıyla gözlemlenebilir.

Genel faktör olarak kişinin , akrabalarında kıskançlık kuşkuculuk sık tespit edilir.

Paranoid kişilik bozukluğu sebepleri

Paranoid kişilik bozukluğu sebepleri

Paranoid’in tedavisi nasıl yapılır?

Paranoid hastalığının tedavisi uzun ve oldukça güçtür. Bunun en büyük sebebi ise kişinin hastalığını inkâr etmesinden kaynaklanır. Kişilik bozukluğu yaşayan hastalarda uygulanan psikoterapi yöntemi bu hastalar içinde kullanıma uygundur. Fakat tedavi esnasında hastaların güvensizliklerinden dolayı psikiyatristin hastaya güven sağlaması tedavi sürecini olumlu etkileyecektir. Bunun yanı sıra hastalığın derecesine göre psikiyatri tavsiyesi ile birlikte ilaç tedavisi de kullanılabilir.

Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiye nasıl davranılmalıdır?

Paranoid kişilik bozukluğu hastalığı yaşayan insanlara yüzleştirici ve kaba davranmak doğru bir davranış olmayacaktır. Bu gibi davranışlar hastayı daha ileri seviyeye sürükleyebilir. O yüzden güvenini kırmadan daha insancıl bir biçimde yaklaşıp diyaloglar kurmaya çalışmak hem tedavi süresinde hem de hastalığı yenebilmesinde büyük rol oynayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Sağlıkhane
Sağlıkhane; Sağlık hakkında herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz bir blog sitesidir.
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Kemal dedi ki:

    Ahşu akrabalar yokmu onlar yüzünden bende paranoid oldum kişiliğim bozuldu her tarada kuşku ile bakıyorum.

    1. Sağlıkhane dedi ki:

      Geçmiş olsun kendinize dikkat edin.