Panik Atak Neden Olur?

30.10.2017
2.127
Panik Atak Neden Olur?

Panik Atak Nedir ?

Panik atak; çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, uyuşma veya kötü bir şeyin olacağı hissini içeren aniden gelen yoğun korku dönemidir. Semptomların şiddeti dakikalar içinde yükselmektedir.

Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere genellikle yüksek seviyelere gelen panik atak nedeniyle oluşmaktadır. Ortada herhangi bir sebep yokken, çok yoğun bir korku hissidir. Bazı panik atak nöbetleri oldukça korkutucu olabilmektedir. Hatta öyle olur ki bu nöbetlerde kontrolü kaybettiğiniz zaman, kalp krizi veya beyin kanaması geçirdiğinizi ya da öleceğinizi  sanabilirsiniz.

Fakat atak nöbeti geçirildiğinde korku hissinin yanı sıra terleme, çarpıntı  gibi fiziksel belirtiler de meydana gelebilir. Günümüzde bir çok insanın panik atak geçirme riskiyle bambaşa olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Panik atak aniden herhangi bir şey olmadan ve hiç bir uyarı vermeden meydana gelebilir.  

Atak krizi ne kadarda aniden ortaya çıkıyormuş gibi belirtilse dahi bu atakların  tehlikeye karşı insanın evrimsel  bir cevabı olduğu ifade edilebilir. Bir panik atak nöbetinin insan yaşamındaki en korku verici ve en endişeli anı olduğu ifade edilmektedir. Nedeni halen belli olmamakla beraber kadınlarda panik atak sorusunu daha sık gözlemlenmektedir.

Bu  sorunu yaşayan bir çok kişi genellikle kendilerini kapana kısılmış gibi hissettiklerini dile getirirler. Bir çok kişi ömrü boyunca bir kez veya iki kez bu hastalıkla karşı karşıya gelmektedir. Peki, nedenleri nelermiş? gelin görelim.

Panik Atak Nedenleri

Bir çok bilim adamı ve uzman kişiler kaygı ve paniğin belli bir dereceye kadar hayatta kalmamız için gerekli olduğunu vurgular. Fakat kaygı ve panik duygu ve düşüncelerimize etki edecek şekilde artarsa korkmamıza neden olurlar. Bu hastalığa neyin neden olduğu henüz kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bazı faktörler bu durumun yaşanmasına yol açabiliyor.

Genetik faktörler: Ailesinde bu  hastalığı önceden yaşamış olan kişilerde bu sorunun görülme oranı daha yüksektir. Kadınlarda bu hastalığın görülme oranı dahada fazladır. Bu durumun nedeni kesin olarak bilinmemektedir.

Yoğun stres: Yakın veya ailenizden birisinin vefat etmesi, cinsel taciz gibi travmatik olaylar, boşanma, iflas ya da doğum gibi oldukça strese yol açan nedenler bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Yoğun yaşanan stres duygusu genellikle acil bir tehlike karşında olma hissi yaratması nedeniyle kaygının yanı sıra paniğinde tetiklenmesine yol açar.

Taciz ve travma: Fiziksel veya cinsel tacize uğramakta bu  soruna yol açabilir. Kaza, tecavüz, yangın, soygun gibi bir çok olay yine bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Bu durumlarla karşı karşıya kalan kişilerin yaşamış olduğu stres durumu olayın tekrardan yaşanacağına dair bir düşünceye dönüşebilir. Bu endişenin gün geçtikçe artması ve kontrol edilemeyecek duruma kadar gelmesi atağı tetikleyebilir.

İlaçlar ve Uyarıcı Maddeler: Bazı ilaçları artık kullanmamaya başlamak ve kafein, kokain, anfetamin  tarzı maddeler almak bu soruna yol açabilir. Bu maddelerin yol açmış olduğu vücuttaki kimyasal dengesizlik ve panik duygusunun artması nedeniyle erleme, bulantı, baş dönmesi, titreme vb gibi durumlar kişinin  atak rahatsızlığı geçirmesine yol açabilir.

Panik Atak Belirtileri

Bu atak genellikle 10 dakika sürmektedir. Belirtileri genel olarak aşağıda yer alan maddelerdir.

  • Eskisine göre nefes alırken zorlanmalar
  • Hızlı bir biçimde kalp çarpıntısı veya göğüs ağrısı
  • Boğulacakmış gibi olmak
  • Baş dönmesi ya da baygınlık hissi
  • Titreme
  • El ve ayak parmaklarında uyuşma meydana gelmesi
  • Ürperme ya da aniden sıcak basması

Panik Atak Tedavisi

Panik atağın tıbbı tedavisi vardır.Fakat tedavi kesildiğinde tekrarlaması söz konusudur.

İlaç tedavisi yanı sıra gevşeme ve solunum egzersizleri de yaptırılır. Ayrıca tedavide hipnoz kullanılan başka bir tedavi yöntemidir. Hipnoz terapilerinde kişinin korktukları saptanmıştır.

Hastaların özellikle egzersiz yapmaları önerilir.

Tedavi planına sadık kalın , Düzenli uyuyun , stresle baş etme becerilerini geliştirin , Alkol , sigara ve kafein tüketimini azaltın.

Panik atağı olan kişilerde şunlar olmaz :

  • Boğulmazsınız
  • Kalp krizi geçirmezsiniz
  • Bayılmazsınız
  • Delirmezsiniz
  • Konrolü ve dengeyi kaybetmezsiniz

Ayrıca Üstüne Görme Nedir ve Neden Olur?başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sık sorulan sorular

YAZAR BİLGİSİ
Sağlıkhane
Sağlıkhane; Sağlık hakkında herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz bir blog sitesidir.
FACEBOOK YORUMLAR
YORUMLAR

  1. Dream dedi ki:

    Yazı için teşekkürle. Bende kaç belirti var sizce doktora gitmeli miyim?

    1. sevim sucu dedi ki:

      bence ertelemeyın

  2. Kader dedi ki:

    oldukça güzl bir yzı olmuş. Bir kaç belirtisi var bende.

  3. Mustafa dedi ki:

    Bende panik atak geçirdim baya korkunç bir şey.

  4. Murat dedi ki:

    Bende panik atak nöbeti geçirdim, gerçekten çok kötüydü…