Albino Hastalığı Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında albino ve akşınlık isimleri verilen bu hastalığın tip dilinde gerçek ismi Albinizim’dir. Albino hastalığı ; vücutta var olması gereken melanin maddesinin eksik olması veya hiç olmaması nedeniyle meydana gelmektedir.
Albino Hastalığı
Etrafımıza göz gezdirdiğimiz zaman bazı durumlarda bazen yüzü, saçları, kirpikleri tamamen bembeyaz veya oldukça sarı olan kişilere rastlarız. Bu kişilerin neden böyle olduklarını sorduğumuzda albino hastası olduklarını ifade ederler. Peki bu Albino hastalığı nedir, nasıl oluşur ve tedavisi var mıdır?
Albino (Akşınlık) Nedir?
Halk arasında albino ve akşınlık isimleri verilen bu hastalığın tip dilinde gerçek ismi Albinizimdir. Bu hastalık vücutta var olması gereken melanin maddesinin eksik olması veya hiç olmaması nedeniyle meydana gelmektedir. Melanin maddesi deriye, saçlara, kirpiklere ve gözlere renk veren oldukça önem arz eden bir maddedir. Bu pigmentlerin eksikliği insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da olmaktadır. Melanin derinin yanı sıra göz rengine de etki etmesi sebebiyle albino hastalarının göz renkleri de genel olarak farklıdır. Göz bebekleri pembesi bir renk olur.
Hatta bazı durumlarda gözleri ağ tabakadan yansıyan ışık nedeniyle kırmızı renginde de görülmektedir. Albino hastalığı olan kişilerin bir çoğunda göz hastalığı olan astigmat problemi mevcuttur. Albino hastalığı genetik bir hastalıktır. Genetik bir hastalık olması sebebiyle anne ve babanın bu hastalığı taşıyıcı nitelikte olması gerekiyor.
Anne veya babada bu hastalığın olması nedeniyle kesinlikle çocuğunda olacak diye bir kaide yoktur. Aile bireylerinin yanı sıra sülalede herhangi bir bireyde bu hastalık varsa çocukta albino hastalığının olması oldukça yüksek ihtimaldir. Bilim adamları tarafından yapılan bir çok araştırmanın sonucuna göre albino hastalığı kızlarda daha çok meydana gelen bir sorundur.
Albino Çeşitleri Nelerdir?
Albino hastalığının yaklaşık olarak 8 ayrı türü bulunuyor. Bu 8 çeşitten 6 tam olarak fark edilmektedir. Geriye kalan 2 çeşidi bulunmuş olsa dahi henüz kesin olarak tanısı yapılmamış. Şuanda kesin olarak tanısı yapılmış olan albino çeşidi kısmi albino ile tam albinodur. Kısmi ve tam albino nedir?
Kısmi Albino: Melanin maddesi eğer ki vücutta çok az miktarda dahi üretiliyorsa kısmi albino meydana gelir. Kısmı albino meydana geldiğinde vücudun belirli noktalarında beyaz lekeler ve noktalar belirir.
Tam Albino: Kısmi albinon tam tersi eğer ki hiç melanin maddesi üretilmiyorsa tam albino meydana gelir. Tam albinon meydana geldiği bireyin vücudu, saçları, kirpikleri tamamen beyaz renktedir.
Albino Hastalığı Belirtileri
Albino hastalığı belirtileri detaylı olarak incelendiği zaman deride görünen renk değişimlerinden hariç gözlerde meydana gelen değişimler bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Albino hastalığı göz doktorlarının kontrollerinden sonra ortaya çıkmaktadır. Gözün arka kısmında yer alan Faveonun renksiz olması en temel albino belirtilerinden birisidir.
Göz içerisinde renk olmaması nedeniyle genellikle albino hastaları görme bozuklukları yaşarlar. Yaşları büyümeye devam ettikçe bu görme bozuklukları da artış gösterir. Astigmat hastalığı albinoların en sık yaşadıkları sorundur.
Albino hastalığının diğer en büyük belirtisi ise deri üzerinde oluşan beyazlıklardır. Bu beyazlıklar belli noktalarda olduğu gibi vücudun tamamında da meydana gelebilir.
Albino hastalığının teşhisinin kesin olarak konması için genetik testler uygulanması gerekir. Fakat henüz bu testler ülkemizde gerçekleştirilmemektedir. Birçok laboratuvar yurt dışında yer alan laboratuvar ile birlikte çalışarak bu hastalığı teşhis etmektedir.
Sık sorulan sorular
- Albinizm Zeka Geriliğine Sebep Olur Mu?
- Albino Hastalığı Kalıtsal Bir Hastalık Mıdır?
- Albino Hastalarının Tedavisi Lazer ile Yapılabilir Mi?
- Albinizm Hastaları Çalışabilir Mi?
- Albino Hastalığı Ölümcül Müdür?
- Albino Hastalığı Alternatif Tıp Yöntemleri ile Tedavi Edilebilir Mi?
Çok güzeller 🙂