Postpartum Nedir? Nedenleri Nelerdir ?
Postpartum Nedir ?
Postpartum; Kadınlarda doğumdan sonra hormonel olarak geçici duygu değişimi veya hüzün yaşanışları doğal olarak gözlemlenebilir. Fakat birkaç günden fazlası doğum sonrası depresyonuna girdiğine işaret olabilir.
Postpartum depresyon (doğum sonrası depresyon) yeni doğum yapıp anne olmuş bireylerin ilk 6 haftalık süreç içerisinde girdikleri depresyon türüne verilen isimdir. Bu durum hamilelik sürecinde de yaşanabilir. Ancak devam etmesi durumu kişinin depresyona girdiğinin en büyük kanıtıdır. Kişinin kendini annelik için yetersiz hissetmesi, karar verememe duygusu yaşaması gibi durumlar sıklıkla yaşanabilir fakat korkulacak bir durum söz konusu değildir.
Depresyonun sıklığı % 5-20 olarak bildiriliyor. Kadınlar doğum sonrası ilk yıl içinde, psikiyatrik hastalıklar (obsesisf kompulsif bozukluk, anksiyete bozuklukları, depresyon ve nadiren psikoz) açısından risk altındadır.Fakat doğum sonrası psikiyatrik hastalık dendiğinde ilk akla gelen doğum sonrası depresyondur. Sıklığı %5-20 olarak bildirilmekle beraber, genel bazal sıklığının %10 olduğu kabul ediliyor.
Doğum sonrası depresyon genellikle , evlilik sürecinde başlayan sorunlar , eşin işsizliği, maddi sorunlar , beklenmedik olaylar (ölüm v.b) yüksek riskli gebelik yaşayanlar bu depresyona kapılması daha yüksek orandadır.
Postpartum’un Nedenleri
- Eşler arasında yaşanan iletişim sorunları annenin bu sorunları çözümsüz algılamasına neden olabilir.
- Bebek beklenmediği halde hamile kalma durumu depresyona girmeye neden olabilir. (Buraya tıklayarak erken gebelik belirtileri ile alakalı makalemizi okuyabilirisiniz.)
- Depresyon eğiliminiz baskın halde olabilir.
- Hamilelik boyunca aşırı sinir ve strese mağdur kalmanız neden olabilir.
- Annenin bebeğinden fiziksel olarak ayrı kalması durumu depresyon riskini artırabilir.
- Anne doğum sonrasında her açıdan yeterli destek göremiyorsa mutsuz olmasına ve kaygılarının artmasına neden olabilir.
- Doğum esnasında bebeğe zarar gelme korkusu psikolojik açıdan depresyona giremeye neden olabilir.
- Doğum sonrası oluşan çatlaklıklar, kilo alma durumu psikolojinizin bozulmasını etkileyebilir. (Buraya tıklayarak çatlaklıkların nasıl engelleneceği hakkında bilgi veren makalemizi okuyabilirisiniz.)
Postpartum Belirtileri
- İştahsızlık
- Yorgunluk hissiyatı
- Sürekli değişen ruh hali
- Uykusuzluk
- Değersizlik hissi
- Keyifsizlik
- Sürekli gelen ağlama isteği
- Umutsuzluk
- zayıflık
- İntihar düşüncesi
Postpartum Depresyonu Tedavisi
Kişinin depresyon derecesine göre psikiyatrinin vereceği duygusal destek ve yazacağı antidepresan ilaçlar sayesinde kişi eski sağlığına kavuşulabilir. Fakat bu antidepresanlar anne sütüne olumsuz etki ettiği için pek tavsiye edilmez.
Özet olarak :
Gebelik ve doğum sonrası, birçok insan için özel, hoş bir dönem olarak kabul edilmekle birlikte, yenidoğan çocuğunu kucağına alma beklentisi içinde olan anne için aynı zamanda ruhsal bozuklukların gelişimi açısından riskli bir dönem olabilmektedir.
Bendede bu rahatsızlıklar var çözüm olur inşallah